Wilt u Pleinvrees boeken? Klik hier om te boeken

Geschiedenis

Van TL buis tot verplaatsbaar MultiMediaTheater

Onno en Bert hadden tijdens hun samenwerking op een basisschool al meerdere malen iets gedaan met cabaretvormen. Altijd ‘gewoon voor de lol’. Een zelfgeschreven musical over het onderwijs die éénmalig werd uitgevoerd door een schoolteam deed hen besluiten iets serieuzers te gaan beginnen. Elbert en Marlinde ‘stapten in ‘.

Pleinvrees ontstond in juli 1999 toen Bert, Onno , Marlinde en Elbert samen een programma ‘op maat’ maakten  voor een ZMLK-school. Er werd gespeeld met de TL-buizen als ‘theaterspots’ en zonder enige vorm van decor, maar het optreden was een groot succes en smaakte naar meer.

In oktober 2000 werd alweer een programma ‘op maat’ gespeeld, nu op de school waar Leo werkzaam was. Licht en geluid werden die avond dan ook door hem verzorgd, hoewel hij het gebrachte programma niet kende. De kwaliteit ervan verraste ‘Pleinvrees’ dermate dat het viertal besloot Leo te vragen permanent zijn medewerking te verlenen aan de optredens. Vanaf dat moment werd het kwartet een kwintet.

Inmiddels was Sanne als technicus toegevoegd omdat de techniek voor Leo in z'n eentje niet meer te behappen was. Met z'n tweeën bouwen ze een minitheater in uw zaal.

Eind 2008 heeft Marlinde Pleinvrees verlaten, en zijn het de drie heren op het podium die de lach en de traan op het podium neerzetten.

In die eerste voorstellingen gebruikte Pleinvrees diverse filmpjes die toegespitst waren op de betreffende scholen, deels als persoonlijke noot in het programma, deels als verbinding tussen liedjes en sketches. De tijd om voor iedere school een apart programma met aparte filmpjes te maken werd het vijftal niet meer gegund. De optredens dienden zich in rap tempo aan en het werd tijd voor een wat vastomlijnder programma. In dat programma bleef wel de persoonlijke ‘touch’ van de groep, met kleine, soms wat uitgebreidere toespelingen op de school van het betreffende optreden.

Inspelen op actuele zaken, zowel landelijk als per school hoort bij de inhoud die Pleinvrees heeft. De filmpjes maken inmiddels deel uit van een heel wat uitgebreidere ‘multimedia-presentatie’, verzorgd door Leo. Filmpjes, schoollogo’s, projecties en geluidsfragmenten zijn een vast onderdeel van het programma geworden. Van het oorspronkelijke programma zijn enkele stukken en liedjes ‘gebleven’. Andere zijn vervangen door nieuwe dingen of uitgebreid. Want net zoals het onderwijs, is ook Pleinvrees constant in beweging.

Momenteel beslaat een volledig programma zo’n anderhalf uur.

Maar een greep daaruit behoort ook tot de mogelijkheden.

De TL-buizen zijn inmiddels vervangen door professionele theaterspots, een hele batterij zelfs.

Ook de kofferbak van een auto bleek niet meer afdoende voor de eigen apparatuur en aankleding. Een aanhanger (eigenhandig gebouwd door alweer…Leo!) geeft het echte ‘on the road’-gevoel!

Tussen oktober 2000 en maart 2011 verzorgde Pleinvrees zo’n 95 voorstellingen op zeer verschillende locaties. ‘Van speellokaal tot schouwburgzaal!’

Wie weet een volgende keer bij u?
Wat ons betreft………..graag!

Wilt u ons boeken?

Wilt u ons boeken? Of heeft u een vraag of opmerking over Pleinvrees Onderwijs Cabaret? U kunt ons bereiken op info@pleinvrees.com of ga naar contact


Ga naar contact

T. 06 - 10863626 
E. info@pleinvrees.comPostadres

Schuylenhof 23
7325 VC Apeldoorn